TARRAGONÈS

*Tarragona romana


TARRAGONA


De Barcelona:

A 97 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb els amics serà a l’àrea de servei del Mèdol de l’autopista AP-7, situada a uns 8 quilòmetres abans d’arribar a Tarragona.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autopista de la costa C-32 en direcció cap a Sitges, Vilanova i El Vendrell.

En aquesta última població, passat el peatge, enllaçareu amb l’autopista AP-7 i sense deixar-la arribareu a Tarragona. Passat el peatge de l’autopista haureu de dirigir-vos  a la part alta de la rambla de Tarragona i nucli antic de la ciutat, on caldrà localitzar un aparcament pel vostre vehicle.

Història:
Les terres de Tarragona estaven habitades entre els segles VIII i segle I a.C per la tribu dels ibers anomenada cossetans. L’economia dels pobladors ibers estava fonamentada en l’agricultura, la ramaderia i el comerç entre els diferents pobles del seu voltant i de les terres de l’interior.

Durant els mateixos segles els fenicis, els grecs i després els cartaginesos començaren  l’expansió comercial arreu de la costa mediterrània. Els fenicis i els grecs feien tractes comercials amb alguns pobles de la costa de la península ibèrica. Establiren diversos assentaments o colònies entre les que es poden destacar les de Cadis, Roses i Empúries.

A conseqüència de la Primera Guerra Púnica els cartaginesos contragueren un enorme deute amb l’imperi de Roma. Per aquest motiu Amílcar Barca (s.I a.C) decidí crear un nou imperi i conquerir les riques terres de la península Ibèrica. Les tropes de Cartago desembarcaren a la península des  del nord d’Africa i poc a poc arribaren a dominar-la gairebé tota.

Anníbal va arribar al nord d'Italia amb les seves tropes. Per aturar la seva invasió els romans decidiren tallar el subministrament a les tropes del general cartaginès i desembarcaren a les terres de l’Empordà, concretament a Empúries. Posteriorment els germans Escipió instal·laren una guarnició militar a la costa de l’actual ciutat de Tarragona i començà la Segona Guerra Púnica. La guarnició militar creada per Escipió acabarà sent amb el temps la més important d'Hispània i punt de partida de la conquesta de la península per l’imperi de Roma. A la vegada Tarragona també fou el punt de partida per l’explotació de les riqueses existents a les mines de plata i or de la península.

El llegat històric de Roma deixà a Tarragona una important col·lecció de monuments dels quals en podem destacar: el Circ, el Fòrum Provincial, les Muralles, l’Amfiteatre, l’Aqüeducte, la Torre dels Escipions, l'Arc de Berà, la Pedrera del Mèdol, etc.

En la visita a Tarragona anireu descobrint alguns d’aquests monuments històrics, com també d’altres de l’època modernista.

Visita:
La visita a la Tarragona romana comença a l’àrea de servei del Mèdol. A pocs metres dels sortidors de gasolina i a tocar de l'aparcament dels camions hi trobareu una pista de terra que porta a l'aparcament de la pedrera del Mèdol.

Després d’uns 3 minuts de recorregut arribareu a pedrera del Mèdol. Una de les pedreres utilitzades pels romans en l’extracció de pedra per construir els temples i monuments de la ciutat. Una de les curiositats d’aquest espai és l’anomenada Agulla del Mèdol, un gran monòlit de 16 metres d’alçada que el varen deixar com a testimoni de la cota inicial de l’extracció dels blocs de pedra. També podreu observar blocs de pedra, altres a punt d’extreure i diversos fronts de talla de roca.

Acabada la visita a la pedrera haureu de seguir per l’autopista en direcció cap a Tarragona. A uns 7 quilòmetres de l’estació de servei del Mèdol trobareu un aparcament a la dreta de l’autopista i un rètol informatiu de l’Aqüeducte o Pont del Diable. Deixeu el vehicle i disposeu-vos a caminar 5 minuts per arribar a la part alta de l’aqüeducte des d’on podreu fer les fotografies.

Aquest aqüeducte portava les aigües del riu Francolí a la ciutat de Tarragona. El Pont del Diable o Aqüeducte de les Ferreres té una longitud de 200 metres i una altura  màxima de 26 metres. Aquest tram és la part final dels 15 quilòmetres que tenia l'Aqüeducte en el seu dia. Està construït amb carreus de grans dimensions, d’arestes rectes, col·locats en sec i formen un conjunt arquitectònic de doble línia d’arcades.

Després de la visita a l'aqüeducte dirigiu-vos a la ciutat de Tarragona on haureu de localitzar la Rambla Vella. Al costat esquerra de la Rambla hi ha el nucli antic de la ciutat i a la vegada és on hi ha la majoria dels punts turístics a visitar. En aquesta zona hi trobareu la Plaça de la Font punt neuràlgic de la Tarragona antiga on hi ha  un aparcament subterrani, l’Ajuntament i una extensa oferta de restaurants.

Ara serà el moment de començar la visita a la Tarragona romana. Començareu pel Circ Romà que està al final de la Rambla Vella a pocs metres del Balcó del Mediterrani.

L’accés al Circ el fareu per una porta oberta a l’antiga muralla. Aquest espai lúdic l’utilitzaven per fer les carreres de cavalls anomenades bigues o quadrigues. El nom el donava la quantitat de cavalls utilitzats per estirar els carruatges que podien ser de dos o quatre cavalls. La visita a la capçalera del Circ, una de les més ben conservades d’Occident, us donarà una idea de les seves dimensions, tot i que la majoria de la seva estructura arquitectònica està oculta sota els edificis del s.XIX situats als voltants de la Plaça de la Font. L’edifici de l’actual Ajuntament  està situat a l’altra capçalera del circ.

Passejant per les ruïnes de la capçalera del Circ accedireu a la part alta de les grades per una escala de grans dimensions i una mica empinada, que està coberta per un sostre en forma de volta de canó. En un extrem del passadís que hi ha a la part alta de les grades hi trobareu la torre de les Monges. Aquest element forma part d'un dels angles de la muralla.

Al costat dret de l’escala que dóna accés a les graderies del circ hi trobareu una magnífica galeria de 97 metres de llargada i 9 metres d’altura que té un sostre de volta de canó. Aquest passadís  donava accés a les distintes dependències i serveis del circ i a la porta principal d’entrada o Porta Triumphalis.

A l’extrem nord de la galeria hi ha l’accés al Fòrum Provincial. D’aquesta plaça rectangular de grans dimensions, 318x175 m., sols en queden unes reduïdes i aïllades restes i l’anomenat Pretori, una torre de grans dimensions situada en un dels extrems angulars de la muralla. A l’edat mitjana aquesta torre fou transformada i modificada per acollir el castell del rei.

Les properes visites les podreu fer, tot passejant, pels carrers del nucli antic, a la casa Canals i a la casa Castellarnau. La casa Canals fou construïda a finals del s. XVIII sobre les restes d’un important edifici del s.XV. La família Canals era originaria de Reus i una de les famílies més influents de la comarca que posseïen títols nobiliaris. A la primera planta de la casa podreu admirar diverses sales d'una decoració barroca pròpia de l’època.

No deixeu de visitar la casa Castellarnau, construïda al s.XV. El senyor Carles de Castellarnau l’adquirí a finals del s.XVIII i l’any 1954 passà a ser propietat municipal. La visita d'aquesta casa la podreu fer de pas que anireu a visitar la Volta del Pallol i les Muralles.

Després de dinar podreu visitar l’Amfiteatre, construït fora muralles i a molt poca distancia de la façana marítima. Els amfiteatres estaven dedicats bàsicament als espectacles amb basament de sang com: lluites amb feres o les lluites de gladiadors, però també s’hi feien espectacles atlètics i de circ. Al llarg dels segles ha sofert moltes modificacions, fins i tot s’hi construïren a l’arena, durant el segle VI, una basílica dedicada a Fructuos bisbe de Tarraco, martiritzat per l’emperador Valerià a l’any 259 d.C.

Posteriorment al s.XII s'hi construí una església d’estil romànic de planta de creu llatina dedicada a l’advocació de Santa Maria del Miracle. Asseguts en un dels graons de l'amfiteatre pot ser interessant pensar en la importància de Tarragona com a capital de la Hispània Romana.

Gastronomia:
Uns dels productes per excel·lència al llarg de  la costa de Tarragona són el peix i el marisc, però com a tota ciutat important podreu trobar-hi tot tipus de cuina passant per la cuina de mercat fins la ràpida de l'entrepà. Tot dependrà de la cartera de cadascú.

Per això avui no us faré cap recomanació de restaurant, segur que durant la passejada per la ciutat en podreu localitzar més d’un.

Restaurants:
??????????

Enllaços:
www.museutgn.com