SEGRIÀ

*Lleida i la Seu Vella

LLEIDA I LA SEU VELLA


De Barcelona:

A 164 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada serà l’antiga àrea de servei de la Panadella i haureu de sortir de l’autovia A-2 al quilòmetre 533. En aquesta àrea podreu triar entre els dos restaurants que hi ha per poder fer un bon esmorzar.

Com arribar-hi:
Haureu de localitzar l’autovia A-2 en direcció Lleida. Després d’uns ¾ d’hora de viatge haureu de sortir de la ruta per anar a La Panadella a esmorzar.

Un cop amb la panxa plena cal seguir el camí  en direcció a Lleida per la A-2. Passareu per les sortides de les poblacions de Cervera i Tàrrega. Haureu de deixar la via ràpida per la sortida 461 Lleida Nord i Vielha i us dirigireu a Lleida ciutat. Després de passar per 4 rotondes arribareu a la plaça d’Europa.

El primer carrer a la dreta de la rotonda que hi ha a la plaça d’Europa és el Passeig Onze de Setembre i el segon el Gran Passeig de Ronda. El tercer carrer que surt de la plaça és l’Avinguda Alcalde Porqueres. Seguireu per aquest últim carrer fins arribar a l’Avinguda Prat de la Riba on  haureu de girar a la dreta. A la tercera cruïlla girareu a  l’esquerra on  s’enllaça amb el carrer Sant Martí. Al final hi ha una cruïlla de dos carrers. El segon a l’esquerra porta directament a l'aparcament de La Seu Vella.

Història:
La Seu Vella està situada en el lloc geogràfic més emblemàtic de la ciutat de Lleida. És l’anomenat Turó de Lleida, des d’on es domina tota la ciutat i la comarca del Segrià.

En aquest lloc ja existia en el s.IX una catedral paleocristiana. Posteriorment durant la dominació musulmana fou adaptada i utilitzada com a mesquita major. A principis del s.XII els comtes Ramon Berenguer IV de Barcelona i Ermengol VI d’Urgell conquereixen la ciutat. El bisbe Guillem Pere de Ravidats consagrà la mesquita com a catedral cristiana sota l’advocació de Santa Maria l’Antiga.

A finals del mateix segle s’iniciaren les obres d’una nova catedral sota les normes arquitectòniques del romànic. Les obres estructurals de l’edifici duraren quasi un segle, motiu pel qual les voltes de creuer són d’estil gòtic. A finals del s.XIII  un cop coberta la nau principal s’iniciaren les obres de les capelles, el claustre, l’altar major, la Porta dels Apòstols i el campanar.

Totes aquestes obres requeriren un esforç econòmic considerable. Per aquest motiu passaren els anys i els segles, fins arribar a l’any 1513, on les estructures arquitectòniques de la catedral es varen poder donar per acabades. En els successius segles sols es varen fer reformes en determinades capelles.

L’any 1707 durant la guerra de successió espanyola, les tropes del rei Felip V conqueriren la ciutat. Pel seu interès estratègic la catedral passà a ser una caserna  militar deixant de ser, a partir d’aquest moment, punt de celebració d’oficis religiosos.

A pocs metres de la Seu construït sobre l’anomenada Roca Sobirana i a un nivell més alt que la catedral, hi ha el Castell de la Suda. A l’actualitat i després d’una acurada restauració ja es pot veure en visita guiada.

Les primeres dades documentades que existeixen d’aquest castell musulmà són de l’any 882. Després de la reconquesta va ser la seu en la majoria d’actes oficials de la corona d’Aragó i Catalunya. Un dels actes més rellevants fou el jurament de fidelitat dels nobles catalans i aragonesos al jove rei Jaume I el Conqueridor.

Visita:
La visita a la Seu Vella de Lleida comença per una passejada pel camí de ronda que voreja l’exterior de la catedral. Deixareu el vehicle a l’aparcament i entrareu al recinte emmurallat per la porta que hi ha a la dreta del mur.

El primer que podreu veure a la vostra esquerra són  les cinc arcades gòtiques que corresponen a la façana sud del claustre. A continuació una ampla escalinata us durà a la Porta dels Fillols, construïda entre els segles XII i XIV . Fixeu-vos en  la decoració de les arquivoltes, capitells i frisos amb una gran profusió de motius ornamentals.

El recorregut passa per davant de la Porta de l’Anunciata, situada a la façana sud de la nau del transsepte que fou construïda  al s. XIII. És considerada una obra cabdal de l’Escola de Lleida. Una gran quantitat de petites figures i motius decoratius adornen les arquivoltes i capitells. Sobre la porta hi ha un magnífic rosetó en forma de roda de 8 radis i voluminoses motllures.

A la dreta de la Seu trobareu una plaça envoltada per les casamates de la muralla des d’on podreu gaudir d’una magnífica vista panoràmica de la zona est de la ciutat i de la plana  de Lleida.

Seguint el passeig per la part de darrera de la Seu veureu la cara exterior dels absis de la nau central i de les naus laterals. Seguint el passeig arribareu a la Porta de Sant Berenguer, situada a la façana nord del transsepte. És la porta amb la decoració més sòbria i senzilla de totes. L’única decoració està a la cornisa que hi ha sobre de la porta. Possiblement fou la primera porta d’accés al primitiu edifici de la catedral.

Passada la porta de Sant Berenguer una rampa a l’esquerra condueix a l’exterior de les muralles. La deixareu i seguireu per la rampa ascendent de la dreta que passa per la part baixa del Castell de La Suda. Al final de la rampa girareu a l’esquerra i a pocs metres trobareu una gran terrassa on hi ha la porta d’entrada a l’edifici dels canonges. En aquesta terrassa també es troba la Porta dels Apòstols, entrada directa al claustre de la catedral.

La visita turística a l’interior de la Seu Vella comença a l’edifici dels canonges, lloc on us donaran els diferents fulletons informatius i comprareu les entrades. La Canonja és un conjunt d’edificis on residien els canonges de la catedral. Aquests edificis es construïren des del s. XII fins el s XVI segons les necessitats d’habitatge del moment.

Des de la casa dels canonges accedireu al claustre per una porta lateral de la capella de Santa Maria l’Antiga. El claustre d’estil gòtic té forma trapezoïdal i és un dels claustres més grans construïts a Europa. És imprescindible passar una bona estona passejant per les quatre galeries del claustre, admirant el magnífic disseny dels disset arcs apuntats.

Cinc d’aquests arcs estan instal·lats al costat sud del claustre des d’on es pot gaudir d’una panoràmica de la ciutat de Lleida. A tocar d’aquest mirador i just en l'angle sud-oest del claustre hi ha la impressionant estructura de planta octogonal del campanar, construït entre els s.XIV i XV. Es pot accedir a la part alta del campanar per una escala de cargol de dos-cents trenta-vuit graons. Dues campanes gòtiques de grans dimensions i cinc de més petites coronen la torre.

A continuació per accedir a l’interior de la catedral passareu pel Portal Major que dóna directament a la nau central. És aconsellable passar una bona estona passejant pels diferents racons de les naus laterals i de les capelles. No deixeu d’aturar-vos en el creuer i aixecar la vista per admirar el cimbori de planta octogonal.

Acabada la visita a la Seu Vella podeu arribar-vos al carrer Major on es pot fer una passejada, visitar la Catedral Nova i localitzar un restaurant per anar a dinar.

Gastronomia:
A una gran ciutat com Lleida trobareu tot tipus de cuina, però en especial l’anomenada de ciutat com: cabrit al forn de llenya, bacallà al gust, micuit de foie, cargols a la grotesca, arrossos, verdures a la brasa, pa amb tomàquet i les postres típiques lleidatanes.

Restaurants:
A Lleida com a totes les ciutats és difícil recomanar un restaurant en concret a causa de l’extensa oferta existent.

Enllaços:
www.turoseuvella.cat