ANOIA

*Castell de Claramunt (La Pobla de Claramunt)



CASTELL DE CLARAMUNT


De Barcelona: A 67 Km.

Punt de trobada:
Avui el punt de trobada amb la família o els amics serà a l’àrea de servei del Bruc que està situada 1 quilòmetre abans d’arribar als túnels del Bruc.

Com arribar-hi:
Per arribar-hi haureu de localitzar l’autovia A-2 en direcció cap a Igualada. Passats els túnels del Bruc i el poble de Castellolí, haureu d’estar atents al primer desviament, situat a uns 2,5 quilòmetres, que us portarà directament a l'enllaç amb la comarcal C-15.

Passada la primera rotonda s’han de seguir els cartells indicadors  que porten a Capellades i Vilafranca del Penedès. A uns 5 quilòmetres de la rotonda trobareu un desviament a la dreta, que indica La Torre de Claramunt. Seguireu aquest  indicador  i aproximadament en 5 minuts arribareu a La Pobla de Claramunt.

Arribant a la Pobla, el riu Anoia queda a la banda esquerra. Haureu de passar pel pont que travessa el riu, fins arribar a l’Avinguda de Catalunya o el que és el mateix la carretera C-244ª. Cal girar a l’esquerra i seguir tot recte fins  localitzar al costat dret de la carretera, el desviament que porta al castell de Claramunt.

Sense deixar el carrer per on haureu iniciat l’ascens al castell, seguireu els indicadors  fins arribar a una cadena que prohibeix  l’accés des vehicles. En aquest punt hi ha un reduït aparcament, lloc on deixareu el cotxe i on iniciareu la ascensió a peu, per l’altre costat de la cadena. Després de caminar uns 20 minuts s'arriba a la porta del castell. 

Història:
El castell de Claramunt és part integrant dels anomenats castells de frontera. Aquests castells eren l'avantguarda  del domini de la Marca Hispànica en relació amb les terres dels sarraïns, anomenades Regne de Taifes o terres del Califat de Córdova.

La Marca Hispànica anava des del mar Mediterrani fins el mar Cantàbric.  Estava formada per un conjunt de territoris associats i comtats com: els Pobles Bascos, Pamplona, Jaca, Ribagorça, Sobrarb, Girona, Osona, Besalú, Empúries, Peralada, Vallespir, Rosselló, Cerdanya i Conflent.

El castell de Claramunt està documentat a l’any 978 i formava part de la marca del comtat de Barcelona. Els senyors de Claramunt foren els primers propietaris del castell des del s. X al s XI. Posteriorment la propietat passà al comtat de Cardona.

Està construït dalt d’un turó de 461 metres d’alçada i ocupa  una superfície de 5.400 m2. Des d’aquest punt estratègic podien controlar la via de comunicació de Barcelona i el camí a la costa que passava per Vilafranca del Penedès.

Diverses vegades s’han fet restauracions del castell, però la restauració més important, finançada per La Generalitat de Catalunya, fou la realitzada entre els anys 1992 i 1995. Posteriorment a l’any 1997 la Generalitat traspassà la gestió del castell a l'Ajuntament de La Pobla de Claramunt i aquest va fer arribar el corrent elèctric i l’aigua  al castell. A partir d’aquest moment el consistori obrí al públic el recinte i s'iniciaren les visites guiades del castell.

Visita:
Com ja he comentat al principi, desprès de 30 minuts de caminada, per una estreta carretera, s'arriba a la porta del castell tot passant, abans, per la part baixa de la muralla.

A la porta del castell hi trobareu un rètol amb els horaris de visita i a la dreta  un timbre que haureu de prémer perquè us obrin la porta. A l’altre costat, desprès de pagar l’entrada, comença la visita guiada del castell.

Des d’aquest punt, que està situat a la part baixa de l'absis de l’església de Santa Maria, tindreu una amplia vista del patí exterior, anomenat també hort del rector on hi havia una bassa d’aigua de forma rectangular i la casa del rector.

Seguint la visita  s'arriba a la plaça del castell. A la vostra esquerra queden els murs de l’església de Santa Maria. A un costat d’aquest espai hi ha l’accés a la capella de Santa Margarida que posteriorment visitareu. A tocar de la capella  s’hi troba un magnífic mirador des d’on es té un control exhaustiu de l'accés sud de les muralles del castell.

La capella de Santa Margarida està a tocar dels murs de l’església de Santa Maria. Fou construïda l’any 1303 i l’edifici és d’un estil de transició, entre el romànic i el gòtic. Està format per una sola nau rectangular amb sostre en forma d’arc apuntat. La portalada és de mig punt adovellat. Al costat esquerre de la capella hi trobareu un retaule   policromat dedicat a Santa Margarida que és una obra del pintor barceloní Jordi Alumà.

Després de la visita a la capella accedireu  a les restes de l’església de Santa Maria que és un edifici d’estil romànic amb influència llombarda. A l’actualitat sols hi queden els murs exteriors, però encara es poden apreciar dos dels tres absis que hi havia.

La visita guiada segueix per l’edifici principal on es poden veure la sala gran, la sala petita, el patí interior, la torre quadrada o presó, la torre de l’Homenatge i el terrat.

La sala gran té una superfície de 126 m2 i està coberta per un sostre en forma de volta de canó. Antigament aquest espai estava dividit per un pis de fusta. A la part baixa hi havia les quadres, la cuina, el celler i d’altres dependències. A la primera planta  hi havia el cos de guàrdia i les estances del servei.

Al costat nord del pati interior, espai que segurament  era el patí d’armes, hi trobareu la torre quadrada o presó i  a tocar de la torre una escala porta al terrat. A la cantonada nord del terrat hi ha la  torre de l’Homenatge. Té uns 17 metres d’alçada, tot i que es té la sospita  que podia haver  arribat als 24 metres. També hi ha la creença que el terrat era la base d’un segon pis que estava d’amunt de la sala gran. En aquest espai hi podria haver les estances dels senyors, una cuina, un menjador, una sala per a reunions i festes, etc.

La visita guiada té una durada aproximada d’1 hora 30 minuts.

Gastronomia:
La cuina d’aquesta comarca està a cavall entre els plats de la costa i els de l’interior. Es  poden esmentar les amanides, les taules d’embotits, les escalivades, els cargols a la llauna o amb conill, el pollastre amb peres i el magret d’ànec amb guarnició. De peixos es poden triar entre : el bacallà a la llauna o a l'all i oli, el rap a la marinera, una graellada de peix i marisc, etc.

Restaurants:
El Cau de l’Ais
Av. Catalunya, 15
Tel. 938 086 128
La Pobla de Claramunt

Hotel Robert
Av. Catalunya,1
Tel. 938 086 000
La Pobla de Claramunt

Enllaços:
www.lapobladeclaramunt.cat





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada